Blue Flower

Op 1 april 2017 zond Nieuwsuur een item uit over 20.000 mensen met autisme die ondanks hun hbo-diploma werkloos thuis zitten. In een vorig artikel schreef ik al over dit fenomeen. Hoe solliciteer je op een handige manier en hoe zorg je ervoor dat jouw sollicitatie opvalt? In dit artikel zetten we de volgende stap: het sollicitatiegesprek.

Aansluiting vinden en houden bij je gespreksgenoot is erg belangrijk

Het vinden van betekenisvol werk, maakt dat je meer keuzevrijheid krijgt en dat je beter in je vel zal zitten. Dat je (financieel) onafhankelijker wordt, van je ouders of een uitkerende instantie, is natuurlijk ook mooi meegenomen. Toch kan het sollicitatiegesprek een schier onoverkomelijke hindernis lijken. Een goede voorbereiding is dan ook het halve werk. Oefen daarom deze en andere punten vooraf met iemand die je kent.

Het vinden van betekenisvol werk, maakt dat je meer keuzevrijheid krijgt en dat je beter in je vel zal zitten. Dat je (financieel) onafhankelijker wordt, van je ouders of een uitkerende instantie, is natuurlijk ook mooi meegenomen. Toch kan het sollicitatiegesprek een schier onoverkomelijke hindernis lijken. Een goede voorbereiding is dan ook het halve werk. Oefen daarom deze en andere punten vooraf met iemand die je kent.

English

Business man and woman shake hand
Business man and woman shake hand


Zenuwen de baas
Van iemand die op sollicitatiegesprek komt, worden de nodige taken verwacht waarmee autistische mensen moeite hebben. Je moet op de correcte manier gekleed zijn, een juiste hand geven, iemand op de goede momenten aankijken, maar ook weer niet te lang, over koetjes en kalfjes kunnen praten, enthousiast overkomen en zelfs op gezette tijden glimlachen, terwijl je hartstikke nerveus bent. Gelukkig ben je niet de enige die zenuwachtig is voor een sollicitatiegesprek. Je gesprekspartner weet dat en zal over het algemeen de eerste minuten zijn of haar best doen je op je gemak te stellen. Pas als deze ziet dat je je draai vindt, zal die met de sollicitatie beginnen.

Correcte kleding
Wat je aantrekt naar een sollicitatiegesprek, is afhankelijk van de functie. Vanzelfsprekend neem je op de dag van het gesprek een douche, trek je schone kleren aan en gebruik je deodorant. Maar afhankelijk van het bedrijf kun je geacht worden in elk geval nette schoenen te dragen, een broek of rok en overhemd of blouse, of zelfs in pak te verschijnen. Sluit Kijk of je met je kledingkeuze aan kan sluiten bij de dresscode van het bedrijf of de functie. Ga bijvoorbeeld tijdens lunchtijd langs om te kijken hoe het personeel erbij loopt. Maar draag altijd kleding waarin jij je comfortabel voelt.

De juiste hand
Een goede hand geven kan een uitdaging zijn. Kijk in elk geval iemand aan als je een hand geeft. Doe dat ook regelmatig tijdens het gesprek, al was het maar om te kijken of je niet te veel uitweidt, of je je gesprekspartner niet bent kwijtgeraakt. Aansluiting vinden en houden bij je gespreksgenoot is namelijk erg belangrijk. Het gesprek wordt niet alleen gebruikt om uit te vinden of je de juiste persoon bent voor de baan. Het is ook bedoeld om de interviewer de mogelijkheid te bieden jouw karakter in te schatten. Pas daarom ook op met hoe je antwoord geeft op de gestelde vragen.
De vraag: ‘Vertel eens wat over jezelf’, in het sollicitatiegesprek is vooral bedoeld om een samenvatting te geven hoe jouw kennis en kunde aansluiten bij de functie, naast wat bondige informatie over waar je opgroeide en bijvoorbeeld je hobby’s. Vraag je steeds af wat ze echt van je willen weten.

Zelf ook vragen stellen
Zoek uit wat je te weten kunt komen over het bedrijf waar je bij wil werken. Op LinkedIn kun je misschien al wat informatie vinden over het bedrijf en de persoon met wie je het gesprek gaat houden. Bereid wat vragen voor die je kunt stellen tijdens het gesprek. Als je gesprekspartner langer bij het bedrijf werkt, kun je vragen wat hem of haar liet blijven. Is het bedrijf onlangs op positieve manier in het nieuws gekomen? Dan kun je vragen wat de afdeling waar je bij komt werken daaraan bijgedragen heeft.

Bereid je ook voor op vragen die jou gesteld kunnen worden. Stel een lijstje van sterke en (een paar) minder sterke punten van jezelf op, die je kunt gebruiken tijdens het gesprek. Denk na over waarom je graag deze positie wil hebben. Wat zal je (aan kennis en ervaring) inbrengen in deze functie? Denk ook na over wat de functie in zou kunnen houden. Je kunt er dan zelf vragen over stellen en bent voorbereid als deze vraag aan jou wordt gesteld.

Autismevriendelijk solliciteren
Vooral IT-bedrijven begrijpen inmiddels dat sollicitanten met autisme problemen kunnen hebben met een sollicitatiegesprek. Daarom worden er nu autismevriendelijker situaties geschapen waarbij gedurende een langere periode de sollicitanten kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben. Zo worden meerdaagse bijeenkomsten georganiseerd waarbij de sollicitanten groepsgewijs aan probleemoplossende taken worden gezet en gekeken wordt of je de juiste vaardigheden hebt. Nu de rest van het bedrijfsleven nog! Want ook buiten de ICT kunnen autistische werknemers een nuttige bijdrage leveren aan het bedrijfsresultaat.