Op 1 april 2017 zond Nieuwsuur een item uit over 20.000 mensen met autisme die ondanks hun hbo-diploma werkloos thuis zitten. Wat is daartegen te doen? De economie trekt aan dus het werkloosheidspercentage zal rap minder worden. Mensen met autisme zullen echter niet direct vooraan staan. Ondanks dat ze de kennis hebben zullen ze niet direct aangenomen worden.
Om aangenomen te worden moet je een goede indruk achterlaten tijdens het sollicitatiegesprek. Je autisme draagt echter vaak niet bij aan een positief sollicitatieresultaat. Meteen bij de kennismaking een goede handdruk geven, tijdens het gesprek je gesprekspartner aankijken, maar weer niet aanstaren. En soms weet je gewoon niet wat de ander met die lastige vraag wil weten. Maar ligt het probleem niet veel eerder? Is het probleem niet dat je niet uitgenodigd wordt voor het gesprek?
Op elke vacature die bedrijven hebben komen ontelbare brieven binnen via de mail. Denk niet dat ze allemaal gelezen worden. Daar wordt sinds lang een zoekprogramma voor gebruikt. In de vacature staan vaardigheden die volgens de werkgever van belang zijn voor de functie. Deze vaardigheden worden gebruikt als zoekwoorden in het zoekprogramma. Heb je deze niet in je brief of cv staan kom je automatisch op de stapel terecht van de mensen die een bedankmailtje zullen krijgen. Daarom zou je eigenlijk voor elke vacature je brief en cv moeten aanpassen.
Dat de werkgever gebruik maakt van zoekprogramma’s is een publiek geheim. Sollicitanten spelen daaropin. De werkgever blijft dan nog met een te grote stapel sollicitaties zitten. Ze zullen dan nogmaals zoeken, maar nu met vaardigheden die ze niet in hun vacature hebben staan. En hoe kan je je dan voorbereiden op een selectieproces waarin je op voorhand niet weet welke woorden gebruikt worden bij de selectie?

Als je tegenwoordig op zoek wilt gaan naar een nieuwe functie moet je het handiger aanpakken. En dat kan op twee manieren. Je netwerk aanspreken of de oplossing aandragen voor het bedrijfsprobleem dat een manager heeft.
Werven via een sollicitatieprocedure is een dure aangelegenheid. Tegenwoordig vragen steeds meer bedrijven eerst intern of men iemand kent die geschikt kan zijn voor de functie. Stel je bent afgestudeerd Chemisch Technoloog. Zoek een oud-studiegenoot op. Nodig jezelf uit voor een vakinhoudelijk gesprek. Of je wilt je bekwamen in projectmanagement. Neem dan contact op met bijvoorbeeld het gemeentelijk bouwbedrijf en vraag iemand te spreken over het werken in projecten. In deze gevallen zal je voor die mensen een warm contact worden waaraan gedacht zal worden bij het ontstaan van een vacature.
Daarnaast worstelt elke manager met problemen. Deze problemen oplossen kan niet iedereen. Aan jou de taak uit te zoeken welk bedrijfsprobleem jij kunt oplossen, en niet iemand anders. Vervolgens ga je op zoek naar bedrijven binnen jou woon-werk radius. Van die bedrijven ga je dan op zoek naar de manager van de afdeling die het bedrijfsprobleem heeft dat jij kunt oplossen. Probeer die vervolgens te benaderen. Die manager hoeft op dat moment nog niet eens iemand nodig te hebben, maar zal wel continue dat bedrijfsprobleem ervaren dat jij kunt oplossen!
Bedrijfsprobleem oplossende brieven schrijven vragen meer tijd dan schrijven op een vacature. Maar naarmate je deze brieven vaker schrijft voel je je vaardigheden groeien. Als je meer van deze brieven schrijft zal je steeds beter geïnformeerd raken over de wereld waarbinnen je wilt werken. Want je moet diep nadenken over zowel jouw achtergrond als de pijn die de manager die jou gaat aannemen ervaart tijdens het schrijven van je bedrijfsprobleem oplossende brief. Je verandert dan in een consultant, of je wilt of niet!
Dit artikel is ook in het 'Autisme Magazine' van de NVA verschenen op 16 december 2016.